Domowa Wuzetka

4.49 (171 ocen)

  • 2 godz.

Po prostu pyszna

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru
    3 łyżki kakao
    4 łyżki wody
    4 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    400 g śmietany kremówki
    0,5 szkl. cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Składniki na polewę:
    60 g margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę.
    W drugim naczyniu ubić żółtka z cukrem. Do żółtek dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąką, kakao oraz wodę z olejem. Zmiksować.
    Do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    Piec 30-40 min. w 170 st. Ostudzić
  • 2. Masa: śmietanę ubijać. Zanim ubije się do końca dodać cukier i serek homogenizowany, delikatnie zmiksować.
    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Dolać do masy, zmiksować.
  • 3. Biszkopt przeciąć na pół i przełożyć masą.
  • 4. Polewa: żelatynę rozpuścić w niewielkie ilości gorącej wody. Pozostałe składniki połączyć, zagotować. Połączyć z żelatyną. Gorącą polewą polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować