Domowa wędlina - szynka

4.5 (173 ocen)

Wiem co jem. 100% mięsa. Kto raz spróbuje nie spojrzy już na wędlinę sklepową.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    2 dkg soli peklowej
    150ml wody osłodzonej 1 łyżeczką cukru
    pieprz
    tymianek
    majeranek

    Woreczek do mrożenia
    szybnkowar
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Domowa wędlina - szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z szynki ukrawamy kawałek ważący około 30-40 dkg. Mielimy go na drobnym sitku.
    Resztę mięsa kroimy w kostkę 3cm x 3cm.

  • 2. Wkładamy mięso do miski. dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Dodajemy osłodzonej wody mieszamy. Gdy mięso nie wchłonie całej wody, wylewamy ją spod mięsa.
  • 3. Mięso wkładamy na 2 dni do lodówki.
  • 4. Do szynkowara wkładamy woreczek.
    Do mięsa dodajemy pieprzu według uznania. po 1 łyżeczce czubatej tymianku i majeranku.Mieszamy
  • 5. Mięso wkładamy do szynkowara, mocno przy tym upychając.
  • 6. W garnku gotujemy sporą ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować , zmniejszamy ogień i wkładamy szynkowar. Parzymy 2 godziny.
  • 7. Po upływie 2 godzin, wyciągamy szynkowar z wody i dostawiamy na bok do wystygnięcia. Wyciągamy mięso.

Porady

Woda w garnku powinna być na równym poziomie co mięso w szynkowarze, jednakże woda nie może dostać się do środka szynkowara.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować