Domowa wędlina - schab czosnkowy

5 (167 ocen)

Wraz z mężem postanowiliśmy przygotowywać własną wędlinę. Domowa wędlina jest, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie

Składniki:

  • Schab około 500-600g
    3-4 ząbki czosnku
    16gram sól peklowa
    150ml przegotowanej posłodzonej 1łyżeczką cukru wody
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - schab czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy schab do miski, posypujemy solą i nacieramy schab. Dodajemy osłodzonej wody do schabu i nacieramy go wodą. Schab powinien wsiąknąć większą część wody(gdy wody zostanie wylewamy ją) Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obkładamy nim schab.
  • 2. Schab w czosnku owijamy w ściereczkę i wstawiamy do lodówki na 2 dni.
  • 3. Schab w ściereczce wiążemy sznurkiem. Zagotowujemy w garnku wodę, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Wrzucamy schab i parzymy 40-50minut w 80-85 stopniach.
  • 4. Po upływie czasu wyciągamy schab na deskę i zostawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Gdy schab ostygnie wyciągamy go ze ściereczki i pod woda zmywamy czosnek.

Porady

Ja się zagapiłam i parzyłam schab prawie 2 godzinki:)) ale równie smaczny wyszedł:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować