domowa wędlina - rolada z karkówki z oliwkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka rolada świetnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska i jako domowa wędlina. Polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g karkówki
    kilka suszonych pomidorów
    kilka oliwek
    sól, pieprz
    przyprawa do mięs

Domowa wędlina - rolada z karkówki z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rd955m 1. Mięso płuczemy dokładnie i osuszamy. Karkówkę nacinamy tak aby rozłożyć ją na płat o grubości około 1 cm (Na mięsie zrobić po środku nacięcie i od tego miejsca naciąć w prawo płat karkówki tylko nie do końca, a następnie w lewo i też nie do końca. W ten sposób otrzymamy duży płat mięsa) i rozbijamy lekko tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięs (ja swoje mięso przyprawiłam pomysłem na żeberka bo akurat mi zostało :)).
  • image-1esq174 2. Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie mięso rozwijamy, układamy oliwki i pomidory i całość zwijamy na roladę, mocno ściskając. Całość zawiązujemy sznurkiem lub nitką.
  • image-22k05r2 3. Pieczemy około 1:20 h w 180 stopniach. Smacznego!

Porady

zamiast oliwek i suszonych pomidorów można wykorzystać inne ulubione dodatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy