Domowa wędlina - rolada z karkówki z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy dokładnie i osuszamy. Karkówkę nacinamy tak aby rozłożyć ją na płat o grubości około 1 cm (Na mięsie zrobić po środku nacięcie i od tego miejsca naciąć w prawo płat karkówki tylko nie do końca, a następnie w lewo i też nie do końca. W ten sposób otrzymamy duży płat mięsa) i rozbijamy lekko tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięs (ja swoje mięso przyprawiłam pomysłem na żeberka bo akurat mi zostało :)).
2.Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie mięso rozwijamy, układamy oliwki i pomidory i całość zwijamy na roladę, mocno ściskając. Całość zawiązujemy sznurkiem lub nitką.
3.Pieczemy około 1:20 h w 180 stopniach. Smacznego!
Porady
zamiast oliwek i suszonych pomidorów można wykorzystać inne ulubione dodatki.
Komentarze