Domowa Wędlina - pieczona szynka

0 (0 ocen)

  • 55 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szynka wyszła krucha i naprawdę przepyszna. Polecam. WIEM co JEM.

  • 55 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ładny kawałek szynki - kulki moja miała 1,2 kg
    sól 3 - 4 łyżki
    cukier 3 - 4 łyżki
    papryka słodka mielona 2- 3 łyżki
    czosnek staropolski 2 łyżki
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    przyprawa do kurczaka 2 - 3 łyżki
    majeranek 2 - 3 łyżki

    dodatkowo:

    siatkę do wędlin
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Wędliny

Domowa wędlina - pieczona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa Wędlina - pieczona szynka 1. W pierwszy dzień całą szynkę obtoczyłam w soli i cukrze. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak przygotowaną trzymałam w lodówce 24 h.
  • 2. Na drugi dzień odlałam nadmiar zgromadzonego płynu i całą szynkę obtoczyłam w podanych przyprawach. Wsadziłam do siatki, zawiązałam i całość umieściłam w rękawie do pieczenia. Tak przygotowaną szynkę umieściłam na kolejne 24 h w lodówce.
  • 3. Na trzeci dzień na 3 h przed jej pieczeniem wyjęłam ją tylko z lodówki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni i całą szynkę w rękawie piekłam 1h i 20 min. Po upieczeniu odlałam wytrącony płyn a szynkę pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. Dopiero całkiem ostudzoną dałam do lodówki a na następny dzień gdy stężała rozkroiłam.

Porady

przyprawy możemy dobrać dowolnie według gustu i upodobań smakowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować