Domowa wędlina - pieczona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszy dzień całą szynkę obtoczyłam w soli i cukrze. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak przygotowaną trzymałam w lodówce 24 h.
2.Na drugi dzień odlałam nadmiar zgromadzonego płynu i całą szynkę obtoczyłam w podanych przyprawach. Wsadziłam do siatki, zawiązałam i całość umieściłam w rękawie do pieczenia. Tak przygotowaną szynkę umieściłam na kolejne 24 h w lodówce.
3.Na trzeci dzień na 3 h przed jej pieczeniem wyjęłam ją tylko z lodówki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni i całą szynkę w rękawie piekłam 1h i 20 min. Po upieczeniu odlałam wytrącony płyn a szynkę pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. Dopiero całkiem ostudzoną dałam do lodówki a na następny dzień gdy stężała rozkroiłam.
Porady
przyprawy możemy dobrać dowolnie według gustu i upodobań smakowych
Komentarze