Domowa uniwersalna przyprawa do mięs, zup i sosów, sałatek

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie, czy innej tego typu przyprawie, to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian sodu i konserwanty. Domowa składa się z suszonych warzyw i dobrej jakości przypraw z wyważoną dawką soli.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - włoszczyzna suszona 100gram
    - 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku
    - 4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
    - 1 łyżeczka suszonej cebuli,
    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    - szczypta mielonej czerwonej papryki
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa uniwersalna przyprawa do mięs, zup i sosów, sałatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę wraz z lubczykiem przekładam do pojemnika blendera i miksuję do zyskania pożądanej grubości, dodaję sól i pozostałe przyprawy, jeszcze chwilkę mieszam. Gotową przyprawę przekładam do czystych i suchych słoiczków.

Porady

Podaję przepis, który odpowiada mojemu smakowi, dobór przypraw i ich ilość można spokojnie modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata do mięs Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować