Domowa tortilla

5 (167 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa sprawa z tą tortillą.

Spróbowałam i śmiało mogę Wam polecić.

Z podanej porcji wyjdzie Ci około 16 placków, które potem możesz wykorzystać do przeróżnych farszy, lub zwyczajnie posmarować masłem i posypać solą i też świetnie będą smakowały.

Świeży wyrób nie równa się kupnej tortilli.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/3 szklanki oleju roślinnego

    1 szklanka ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Domowa tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Używając miksera z końcówką haka, wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj olej oraz wodę. Ugniataj na małych obrotach kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Przenieś ciasto na podsypany mąką blat i podziel ciasto na 16 kawałków. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
    Rozgrzej większą patelnie do wysokiej temperatury (bez natłuszczania) i zacznij rozwałkowywać kawałki ciasta na kształt tortilli.
    Smaż pojedynczo tortillę na patelni z każdej strony, uzyskując przypalone punkty (jak na zdjęciu).
    Układaj usmażone placki jeden na drugim na ściereczce i za każdym razem je przykrywaj.
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Porady

Możesz podawać z różnymi sosami, dipami, mięsnymi lub warzywnymi farszami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować