Domowa szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklowaną, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, włożyć mięso i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Szynce można nadać ładny kształt, sznurując je.
2. Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.
3. Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
4. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1,5 szklanki wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i kostkę rosołową lub pieczeniową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.
Komentarze