Domowa szynka pieczona

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis na tą soczystą,mięciutką domową szynkę dostałam od mojej koleżanki Szynka ta króluje na każdej imprezie domowej.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1,5kg szynki bez kości, najlepiej zwartej ,,kulki " mięsa
    - kostka rosołowa lub pieczeniowa-do pieczenia
    MARYNATA:
    - 5 ziaren ziela angielskiego
    - 2 listki laurowe
    - 4-5 ząbków czosnku
    - 2 litry wody
    - 4 łyżeczki soli peklowanej
    NA WIERZCH
    - Wegeta
    - Papryka słodka w proszku
    - Delikat Knorr'a do mięsa
    - Majonez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Domowa szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklowaną, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, włożyć mięso i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Szynce można nadać ładny kształt, sznurując je.
    2. Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.
    3. Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    4. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1,5 szklanki wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i kostkę rosołową lub pieczeniową.
    5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować