Domowa szarlotka

4.5 (154 ocen)

Bardzo delikatne i lekkie ciasto które smakuje całej mojej rodzinie, nawet synowi który nie przepada za wypiekami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki margaryny
    4 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kg jabłek
    cukier do jabłek wg uznania
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    około 0.5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, smażyć, aż się rozgotują, pod koniec gotowania dodać cukier według smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. W czasie gotowania jabłka należy często mieszać, aby się nie przypaliły. Zostawić do ostygnięcia.
    Do zimnych jabłek dodać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon według uznania.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać roztartą margarynę, śmietanę, obydwie mąki przesiane przez sito z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z ubitych białek. Ciasto lekko wymieszać. Podzielić na dwie równe części.
  • 3. Połowę ciasta przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Piec w 180 C przez około 20 min, aby ciasto było podpieczone. Na podpieczony spód rozłożyć wcześniej uprażone jabłka i wyłożyć pozostałą część ciasta. Całość piec w 180 C do momentu, aż ciasto będzie upieczone.
  • 4. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Pracę można sobie ułatwić poprzez wcześniejsze ugotowanie jabłek tylko z cukrem i zawekowanie ich do słoików. Jeden litrowy słoik wystarczy do przygotowania tego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować