Domowa słodka bułeczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przypomina mi smaki dzieciństwa

  • 3 godz.

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    0,5 l ciepłego mleka
    kg mąki
    szczypta soli
    5 jajek
    cukier waniliowy
    zapach waniliowy

Domowa słodka bułeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki i szczyptą soli. Odstawić na pół godziny, żeby drożdże zaczęły pracować. Jajka ubić z cukrem waniliowym. Do rozczynu dodać ubite jajka, resztę mąki i zapach waniliowy. Wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem, żeby wyrosło.
    Ciasto ułożyć na blasze, posmarować mlekiem wymieszanym z jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Porady

Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy