Duża pizza wegetariańska dla amatorów bardzo grubego ciasta.
30 min
Składniki:
CIASTO:
1 kg mąki
100 g drożdży
2/3 szklanki oleju
woda - tyle, żeby ciasto kleiło się do rąk
sól do smaku
FARSZ:
1 kg pieczarek
3 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
DODATKI:
350 g sera edamskiego
2 pomidory
2 plastry papryki konserwowej
kilka zielonych oliwek
gotowy sos do pizzy
Domowa pizza wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, sól, połowę oleju i wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody, aby ciasto było bardzo lepiące do rąk. Pod koniec wyrabiania wlewamy resztę oleju. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z ciasta wyjdzie 6 dużych pizz.
FARSZ: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą płaską blachę smarujemy olejem i układamy spody ciasta pizzy. Na ciasto wykładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy dodatki: pokrojone w plastry pomidory, pokrojoną w mniejsze paseczki paprykę konserwową i kilka zielonych oliwek.
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok. 30 minut. Gotową pizzę polewamy sosem do pizzy.
Komentarze