Domowa pizza wegetariańska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Duża pizza wegetariańska dla amatorów bardzo grubego ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    2/3 szklanki oleju
    woda - tyle, żeby ciasto kleiło się do rąk
    sól do smaku
    FARSZ:
    1 kg pieczarek
    3 cebule
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    DODATKI:
    350 g sera edamskiego
    2 pomidory
    2 plastry papryki konserwowej
    kilka zielonych oliwek
    gotowy sos do pizzy

Domowa pizza wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Drożdże kruszymy, dodajemy mąkę, sól, połowę oleju i wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody, aby ciasto było bardzo lepiące do rąk. Pod koniec wyrabiania wlewamy resztę oleju. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z ciasta wyjdzie 6 dużych pizz.
    FARSZ: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zrumienienia. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dużą płaską blachę smarujemy olejem i układamy spody ciasta pizzy. Na ciasto wykładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim pizzę. Następnie wykładamy dodatki: pokrojone w plastry pomidory, pokrojoną w mniejsze paseczki paprykę konserwową i kilka zielonych oliwek.
    Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C i pieczemy ok. 30 minut. Gotową pizzę polewamy sosem do pizzy.

Komentarze

Podobne przepisy