domowa PIZZA "na winie" na cienkim spodzie z mielonymi płatkami gryczanymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

pyszna domowa pizza PIZZA "na winie" na cienkim spodzie z dodatkiem mielonych płatków gryczanych w cieście, pyszna propozycja na smaczny obiad, a na winie bo co się nawinie pod ręką to wyląduje na pizzę

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    50 g mielonych płatków gryczanych
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju
    szczypta soli
    przyprawa do pizzy

    oraz ulubione dodatki u mnie były to:

    ser mozzarella,
    czerwona cebula
    zielona papryka
    pieczarki
    szynka
    kiełbasa, kukurydza konserwowa
    zielone oliwki
    przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy jako sos do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa pizza "na winie" na cienkim spodzie z mielonymi płatkami gryczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa PIZZA na cienkim spodzie z mielonymi płatkami gryczanymi 1. Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp.180 stopni z termoobiegiem - 200-220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania, dzielimy ciasto na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając formę papierem do pieczenia i oprószając mąką. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 20 min - w zależności od piekarnika jaki mamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować