pyszna domowa pizza PIZZA "na winie" na cienkim spodzie z dodatkiem mielonych płatków gryczanych w cieście, pyszna propozycja na smaczny obiad, a na winie bo co się nawinie pod ręką to wyląduje na pizzę
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki
50 g mielonych płatków gryczanych
30 g świeżych drożdży w kostce
150 ml ciepłej wody
40 ml oleju
szczypta soli
przyprawa do pizzy
oraz ulubione dodatki u mnie były to:
ser mozzarella,
czerwona cebula
zielona papryka
pieczarki
szynka
kiełbasa, kukurydza konserwowa
zielone oliwki
przecier pomidorowy z przyprawą do pizzy jako sos do posmarowania ciasta
Domowa pizza "na winie" na cienkim spodzie z mielonymi płatkami gryczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp.180 stopni z termoobiegiem - 200-220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania, dzielimy ciasto na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy i wylepiamy formę - wcześniej ją smarując olejem by nie przywarła lub wykładając formę papierem do pieczenia i oprószając mąką. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 20 min - w zależności od piekarnika jaki mamy.
Komentarze