1.Przygotowujemy zaczyn. W tym celu 50 g drożdży rozpuszczamy w 100 ml mleka i dodajemy 1 łyżkę stołową cukru i szczyptę soli ( można mieszać w szklance)
2.Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, wlewamy przygotowany zaczyn, 0,5 szklanki oleju i robimy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, warto nakryć naczynie i umieścić je w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze), aby spokojnie rosło.
3.Obieramy i kroimy pieczarki, a cebulę i wędlinę kroimy w kostkę. Następnie całość dusimy pod przykryciem przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.
4.Gdy pieczarki będą gotowe, ciasto ugniatamy wałkiem i umieszczamy w blaszce do pieczenia. Warto wyrównać brzegi, dzięki czemu pieczarki nie będą spadały z ciasta. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym na całej powierzchni. Można to robić ketchupem, ale koncentrat nadaje głębszego aromatu.
Komentarze