Domowa pizza

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pizza domowej roboty na cienkim cieście, która zachwyci smakoszy tego przysmaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki oleju roślinnego
    - 70 dag pieczarek
    - 2 małe cebule
    - 30 dag wędliny
    - papryka marynowana (mogą być inne warzywa)
    - 50 g drożdży
    - 100 ml mleka
    - sól, pieprz
    - 1 łyżka stołowa cukru
    - koncentrat pomidorowy
    - ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn. W tym celu 50 g drożdży rozpuszczamy w 100 ml mleka i dodajemy 1 łyżkę stołową cukru i szczyptę soli ( można mieszać w szklance)
  • 2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, wlewamy przygotowany zaczyn, 0,5 szklanki oleju i robimy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, warto nakryć naczynie i umieścić je w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze), aby spokojnie rosło.
  • 3. Obieramy i kroimy pieczarki, a cebulę i wędlinę kroimy w kostkę. Następnie całość dusimy pod przykryciem przez 12 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Gdy pieczarki będą gotowe, ciasto ugniatamy wałkiem i umieszczamy w blaszce do pieczenia. Warto wyrównać brzegi, dzięki czemu pieczarki nie będą spadały z ciasta. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym na całej powierzchni. Można to robić ketchupem, ale koncentrat nadaje głębszego aromatu.
  • 5. Na rozłożonym cieście umieszczamy równomiernie przygotowane pieczarki, rozkładamy paprykę i całość posypujemy serem.
  • 6. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na ok. 35 minut.
    Gotową pizzę polewamy ketchupem i SMACZNEGO!

Porady

Jeżeli lubisz warzywa to śmiało możesz dodać ich więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować