Domowa mielonka ze słoika

4.46 (166 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Teraz kiedy w żywności jest tyle chemii warto czasem zrobić samemu w domu coś smacznego i zdrowego.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
    1/2 kilograma zmielonej słoniny
    ok 1,5 szkl rosołu (może być zwykła przegotowana woda, ale z rosołem smakuje lepiej)
    1 łyżeczka soli peklującej
    sól i pieprz do smaku
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zmielić, albo zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z mięsem mielonym oraz z mieloną słoniną, dodać rosół (lub wodę) oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do słoiczków. (Od góry koniecznie zostawić ok. 3-4 cm miejsca, bo podczas gotowania mięsa troszkę przybywa i słoiki mogłyby się pootwierać, a mięsko nadawałoby się tylko do wyrzucenia.)
    Na wierzch każdego słoika wlać ok 2 łyżki przegotowanej wody, dokładnie zakręcić każdy słoik, zalać wodą i gotować ok 2 - 2,5 godziny.
    Przechowywać w lodówce.
    Tak przygotowana mielonka może być przechowywana w lodówce około 1-2 miesięcy. Jeżeli planujemy przechowywać ją nieco dłużej, należy następnego dania pogotować słoiki jeszcze przez co najmniej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować