Teraz kiedy w żywności jest tyle chemii warto czasem zrobić samemu w domu coś smacznego i zdrowego.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3 kg mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
1/2 kilograma zmielonej słoniny
ok 1,5 szkl rosołu (może być zwykła przegotowana woda, ale z rosołem smakuje lepiej)
1 łyżeczka soli peklującej
sól i pieprz do smaku
4 ząbki czosnku
1 cebula
Domowa mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zmielić, albo zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z mięsem mielonym oraz z mieloną słoniną, dodać rosół (lub wodę) oraz przyprawy. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do słoiczków. (Od góry koniecznie zostawić ok. 3-4 cm miejsca, bo podczas gotowania mięsa troszkę przybywa i słoiki mogłyby się pootwierać, a mięsko nadawałoby się tylko do wyrzucenia.)
Na wierzch każdego słoika wlać ok 2 łyżki przegotowanej wody, dokładnie zakręcić każdy słoik, zalać wodą i gotować ok 2 - 2,5 godziny.
Przechowywać w lodówce.
Tak przygotowana mielonka może być przechowywana w lodówce około 1-2 miesięcy. Jeżeli planujemy przechowywać ją nieco dłużej, należy następnego dania pogotować słoiki jeszcze przez co najmniej godzinę.
Komentarze