Domowa masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalać wrzątkiem, gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Mak musi dać się rozetrzeć w palcach. Jeśli wchłonie wodę, a nadal będzie twardy, dolać wody i nadal gotować. Miękki mak zemleć w maszynce z drobnym sitkiem lub użyć do tego celu blendera.
2.Orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa. Rodzynki zalać 3 łyżkami rumu i odrobiną wrzątku, odstawić na chwilę, by zmiękły i nabrały aromatu.
3.Na patelni rozpuścić masło, miód i cukier. Wrzucić zmielony mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać orzechy, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki i 2 łyżki rumu. Smażyć razem 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
4.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do chłodnej masy, dokładnie wymieszać.
Komentarze