Domowa masa makowa

4.49 (187 ocen)

Pyszna i domowa, z dużą ilością bakalii, pachnąca miodem i rumem.

Składniki:

  • 250g niebieskiego maku
    100g rodzynek
    100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1/3 szkl. mieszanki orzechów
    3 łyżki masła
    4 łyżki miodu
    4 łyżki cukru
    5 łyżek rumu
    2 białka

Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Strucla Desery

Domowa masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem, gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Mak musi dać się rozetrzeć w palcach. Jeśli wchłonie wodę, a nadal będzie twardy, dolać wody i nadal gotować. Miękki mak zemleć w maszynce z drobnym sitkiem lub użyć do tego celu blendera.
  • 2. Orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa. Rodzynki zalać 3 łyżkami rumu i odrobiną wrzątku, odstawić na chwilę, by zmiękły i nabrały aromatu.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło, miód i cukier. Wrzucić zmielony mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać orzechy, skórkę pomarańczową, namoczone rodzynki i 2 łyżki rumu. Smażyć razem 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do chłodnej masy, dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować