Domowa kiełbasa wiejska

4.49 (192 ocen)

  • 4 godz.

Pyszna domowa wędlina jest najsmaczniejsza. Domownikom i rodzinie bardzo smakuje.

  • 4 godz.

Składniki:


  • łopatka wieprzowa 10 kg
    mięso wieprzowe 5 kg (tłuste)
    czosnek 2 główki
    cukier kryształ 2 łyżki
    sól wg uznania
    czarny pieprz mielony wg uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowa kiełbasa wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe oraz łopatkę pokroić na kawałki i zmielać w maszynce. Mięso należy zmielać 2 razy. Czosnek obieramy i mielimy w maszynce . Następnie dodajemy sól , pieprz oraz cukier i wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowe masę nabijamy na osłonki. Surową kiełbasę nałożyć na kije i włożyć do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4 godziny.

    Do składników dodać jeszcze osłonki na kiełbasę ok.20 m
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować