Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i mamy pewność, że są one zdrowe i naturalne.
Domowa granola z jogurtem i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie granoli:
Składniki granoli dokładnie wymieszać w misce, aby miód i olej pokryły wszystkie ziarenka i płatki.
Granolę piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały.
Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić.
Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Przygotowanie musu malinowego:
Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem.
Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut.
Przetrzeć maliny przez sito o małych oczkach.
Uzyskany mus ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.
Mus przełożyć do wypażonego słoiczka, przechowywać w lodówce.
Komentarze