Domowa granola z jogurtem i musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie ma nic lepszego na drugie śniadanie niż chrupiąca granola i kubeczek jogurtu naturalnego. Robiąc domową granolę mieszamy składniki w takie jak lubimy i mamy pewność, że są one zdrowe i naturalne.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki granoli:
    12 łyżek płatków owsianych
    3 łyżki orzechów nerkowca
    3 łyżki pestek słonecznika
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki migdałów w płatkach
    2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
    1 łyżka oleju

    Składniki musu malinowego:
    2 szkl. malin
    2 łyżki brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa granola z jogurtem i musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie granoli:
    Składniki granoli dokładnie wymieszać w misce, aby miód i olej pokryły wszystkie ziarenka i płatki.
    Granolę piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały.
    Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić.
    Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

    Przygotowanie musu malinowego:
    Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem.
    Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut.
    Przetrzeć maliny przez sito o małych oczkach.
    Uzyskany mus ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje.
    Mus przełożyć do wypażonego słoiczka, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować