Domowa granola

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jeśli masz dość nafaszerowanych chemią i dodatkami sklepowych płatków zapraszam do wypróbowania przepisu na domową granolę!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków (mieszanka owsianych, orkiszowych i jęczmiennych)
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    75 g ziaren słonecznika
    75 g pestek dyni
    150 g fistaszków lub innych orzechów
    150 g żurawiny i suszonych moreli
    100 g daktyli
    5 łyżek oleju kokosowego
    1/3 szklanki soku (jabłkowego albo jakiegoś innego)

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój morele i daktyle, posiekaj orzechy.
  • 2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  • 3. Rozłóż na 2 blachach i włóż do piekarnika nagrzanego na 150°C na około 25 minut.

Porady

Ze względu na sporą ilość suszonych moreli i daktyli nie dodaję do granoli już miodu. Jeśli ktoś ma ochotę można to zrobić przed pieczeniem albo tuż przed spożyciem. Oczywiście w przypadku miodu najlepiej będzie dodać go przygotowując posiłek. Podgrzany do 150°C miód straci swoje właściwości, więc nie warto dodawać go przed pieczeniem granoli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy