Dietetyczne pulpeciki w sosie koperkowym

4.41 (208 ocen)

  • 30 min

Klasyka, którą chyba wszyscy znamy i kojarzymy z dzieciństwem. Tym razem wersja odchudzona. Świetną alternatywą dla namoczonej bułki lub bułki tartej, są otręby owsiane, których naprawdę się nie wyczuwa, a nadają mięsu delikatną konsystencję. Polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • (na 2-3 porcje):
    - 250g mielonej piersi kurczaka
    - 1 jajko
    - ok. 3 łyżki otrębów owsianych (ilość może się zmieniać w zależności od konsystencji)
    - koperek (do sosu i do mięsa)
    - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
    - 1/3 szkl. mleka
    - ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - ok. 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.41 (208 ocen)

Dietetyczne pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodajemy jajko, otręby, przyprawy(sól, pieprz, papryka) i część koperku. Mieszamy.
  • 2. Zagotowujemy wodę w garnku (niewiele - tyle żeby przykryła klopsiki), solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  • 3. Klopsiki obtaczamy w mące kukurydzianej i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 20 min.
  • 4. W szklance łączymy mleko, jogurt i ok. 2 łyżki mąki. Całość wlewamy do pulpecików, ciągle mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojony koperek.
  • 5. Podajemy z ryżem pełnoziarnistym/brązowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kurczak Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować