Dietetyczne kotlety mielone z sosem cebulowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Razowy chleb moczymy w ciepłym mleku, około 20-30 minut.
2.Surowe, zmielone mięso mieszamy z jajkiem, namoczonym chlebem, solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem oraz natką pietruszki.
3.Formujemy w rękach kotlety i obtaczamy w tartej, razowej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu aż do usmażenia.
4.Sos: Podsmażamy na oleju pokrojone drobno w kostkę pieczarki i cebulę, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami a następnie miksujemy.
5.Jedzonko podajemy z bukietem ugotowanych na parze warzyw np. z kalafiorem albo brokułami.
Porady
Ten sos jest bez mąki i bez śmietany! Jest gęsty sam w sobie dzięki użycia blendera.
Komentarze