Dietetyczne kotlety mielone z sosem cebulowo-pieczarkowym

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

To danie jest idealne dla osób na diecie, które uwielbiają mięsko :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    kotlety:
    pół kilo mięsa indyczego, zmielonego
    4 kromki razowego chleba
    szklanka ciepłego mleka
    jajko
    bułka tarta najlepiej z razowych bułek
    sól, pieprz
    czosnek granulowany - szczypta
    natka pietruszki
    olej do smażenia

    Sos:
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Dietetyczne kotlety mielone z sosem cebulowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Razowy chleb moczymy w ciepłym mleku, około 20-30 minut.
  • 2. Surowe, zmielone mięso mieszamy z jajkiem, namoczonym chlebem, solą i pieprzem oraz granulowanym czosnkiem oraz natką pietruszki.
  • 3. Formujemy w rękach kotlety i obtaczamy w tartej, razowej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu aż do usmażenia.
  • 4. Sos: Podsmażamy na oleju pokrojone drobno w kostkę pieczarki i cebulę, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy przyprawami a następnie miksujemy.
  • 5. Jedzonko podajemy z bukietem ugotowanych na parze warzyw np. z kalafiorem albo brokułami.

Porady

Ten sos jest bez mąki i bez śmietany! Jest gęsty sam w sobie dzięki użycia blendera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować