Dietetyczna zupa z dyni i imbiru

4.49 (176 ocen)

Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.

Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
    1 cebula
    kawałek imbiru (wielkości kciuka)
    sól, pieprz - do smaku
    ewentualnie sos sojowy
    woda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)
    1 łyżeczka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dietetyczna zupa z dyni i imbiru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.
    Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.
    Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.
    Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę.
    2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku.
    Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.
    Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować