Dietetyczna lasagne z cukinią

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Nie ma w niej makaronu, więc jest idealna dla osób na diecie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duża cukinia
    0,5kg mięsa mielonego
    koncentrat pomidorowy
    pomidory w puszcze.
    150g sera żółtego lub mozzarelli
    cebula
    3-4 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek/ew. olej
    zioła prowansalskie
    słodka/ostra papryka
    gałka muszkatołowa
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dietetyczna lasagne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy je lekko oliwą i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • 2. Podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, potem dodajemy mięso mielone, gdy się jeszcze trochę podsmaży dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
  • 3. Dodajemy do mięsa pomidory z puszki i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz czosnek i smażymy dopóki woda nie odparuje. Można dodać do smaku gałki muszkatołowej i papryki. Podsmażone odkładamy na bok.
  • 4. Upieczone cukinie(nie wszystkie) wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Na cukinie wykładamy warstwę mięsa mielonego a na to warstwę cukinii i tak aż do wykorzystania wszystkiego. Cukinia powinna stanowić ostatnią warstwę.
  • 5. Posypujemy wszystko serem żółtym lub mozzarellą (jeśli ktoś woli jeszcze bardziej dietetyczną może w ogóle sera nie dawać) i górę posmarować pozostałą częścią koncentratu i posypujemy ziołami.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 min. Smacznego.

Porady

Do mięsa można także dodać pieczarek lub oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować