Nie ma w niej makaronu, więc jest idealna dla osób na diecie.
60 min
Składniki:
2 małe lub 1 duża cukinia
0,5kg mięsa mielonego
koncentrat pomidorowy
pomidory w puszcze.
150g sera żółtego lub mozzarelli
cebula
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek/ew. olej
zioła prowansalskie
słodka/ostra papryka
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Dietetyczna lasagne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy je lekko oliwą i wstawiamy na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2.Podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, potem dodajemy mięso mielone, gdy się jeszcze trochę podsmaży dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku.
3.Dodajemy do mięsa pomidory z puszki i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz czosnek i smażymy dopóki woda nie odparuje. Można dodać do smaku gałki muszkatołowej i papryki. Podsmażone odkładamy na bok.
4.Upieczone cukinie(nie wszystkie) wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Na cukinie wykładamy warstwę mięsa mielonego a na to warstwę cukinii i tak aż do wykorzystania wszystkiego. Cukinia powinna stanowić ostatnią warstwę.
5.Posypujemy wszystko serem żółtym lub mozzarellą (jeśli ktoś woli jeszcze bardziej dietetyczną może w ogóle sera nie dawać) i górę posmarować pozostałą częścią koncentratu i posypujemy ziołami.
6.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 min. Smacznego.
Komentarze