Dieta czekoladowa jest jedną z tych, która pomoże nam zrzucić kilka kilogramów, pod warunkiem, że bezwzględnie zastosujemy się do jej zasad. Musimy pamiętać, że codzienny jadłospis powinien mieć maksymalnie 1000 kalorii. Najlepiej czekoladową dietę zaplanować na 3 dni, a jeszcze lepiej, aby był to weekend, kiedy można odpocząć i się zrelaksować. Czekoladowe słodkości dostarczą nam dodatkową porcję energii na cały tydzień.

Zasady diety:

  • do wszelkich posilkow (szczegolnie sałatek) dodawaj gorzką czekoladę
  • między posiłkami, gdy poczujesz głód, zjedz kostkę gorzkiej czekolady,
  • wypijaj codziennie 2 litry wody lub innych niesłodzonych napojów, np. zielonej herbaty

 

Co zawiera tabliczka czekolady?


Czekolada naturalna

Powinna zawierać minimum 35 proc. masy kakaowej. Dzieli się ją na gorzką, deserową, półsłodką i słodką (w zależności od ilości dodanego cukru). 100 gram zawiera:

  • ok. 500 kcal
  • dużo magnezu (100 mg!, inne mają go o połową mniej)
  • żelazo, wapń, witaminy z grupy B i E.

Czekolada mleczna

Zawiera zazwyczaj tylko 20% masy kakaowej. Jest w niej dużo cukru, czasami także tłuszczów roślinnych. 100 gram zawiera:

  • 530 kcal
  • dużo wapnia magnez
  • żelazo,
  • witaminy z grupy B

Czekolada biała

To w rzeczywistości masło kakaowe bez miazgi, z dodatkiem cukru i mleka. 100 gram zawiera:

  • 550 kcal
  • dużo witamin A i E oraz magnez, wapń, żelazo

Zalety diety czekoladowej:

  • poprawia samopoczucie i nastrój;
  • uzupełnia niedobory magnezu;
  • jest dobrą profilaktyką przeciwnowotworową;
  • ciekawie skomponowany jadłospis trzydniowy.


Wady diety czekoladowej:

  • Nie można jej stosować częściej niż 1 raz w miesiącu, bowiem łatwo stracić kontrolę nad swoją wagą.

Zobacz też: Czekoladoholizm, Produkcja czekolady