Dieta czekoladowa jest jedną z tych, która pomoże nam zrzucić kilka kilogramów, pod warunkiem, że bezwzględnie zastosujemy się do jej zasad. Musimy pamiętać, że codzienny jadłospis powinien mieć maksymalnie 1000 kalorii. Najlepiej czekoladową dietę zaplanować na 3 dni, a jeszcze lepiej, aby był to weekend, kiedy można odpocząć i się zrelaksować. Czekoladowe słodkości dostarczą nam dodatkową porcję energii na cały tydzień.
Zasady diety:
- do wszelkich posilkow (szczegolnie sałatek) dodawaj gorzką czekoladę
- między posiłkami, gdy poczujesz głód, zjedz kostkę gorzkiej czekolady,
- wypijaj codziennie 2 litry wody lub innych niesłodzonych napojów, np. zielonej herbaty
Co zawiera tabliczka czekolady?
Czekolada naturalna
Powinna zawierać minimum 35 proc. masy kakaowej. Dzieli się ją na gorzką, deserową, półsłodką i słodką (w zależności od ilości dodanego cukru). 100 gram zawiera:
- ok. 500 kcal
- dużo magnezu (100 mg!, inne mają go o połową mniej)
- żelazo, wapń, witaminy z grupy B i E.
Czekolada mleczna
Zawiera zazwyczaj tylko 20% masy kakaowej. Jest w niej dużo cukru, czasami także tłuszczów roślinnych. 100 gram zawiera:
- 530 kcal
- dużo wapnia magnez
- żelazo,
- witaminy z grupy B
Czekolada biała
To w rzeczywistości masło kakaowe bez miazgi, z dodatkiem cukru i mleka. 100 gram zawiera:
- 550 kcal
- dużo witamin A i E oraz magnez, wapń, żelazo
Zalety diety czekoladowej:
- poprawia samopoczucie i nastrój;
- uzupełnia niedobory magnezu;
- jest dobrą profilaktyką przeciwnowotworową;
- ciekawie skomponowany jadłospis trzydniowy.
Wady diety czekoladowej:
- Nie można jej stosować częściej niż 1 raz w miesiącu, bowiem łatwo stracić kontrolę nad swoją wagą.
Zobacz też: Czekoladoholizm, Produkcja czekolady
Komentarze