Deser z mascarpone i jeżynami

4.5 (148 ocen)

Cudownie kremowo-kwaskowy smak.

Składniki:

  • 150 g jeżyn
    1 łyżka brązowego cukru
    4 łyżki cukru pudru
    1 cytryna
    kilka biszkoptów
    1 łyżka masła
    500 g mascarpone
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser z mascarpone i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    Jeżyny opłukać i włożyć do małego garnuszka, posypać brązowym cukrem i polać jedną łyżką soku z cytryny.
  • 2. Ciągle mieszajac, podgrzewać je przez około 4 minuty, aż cukier dokladnie się rozpuści (jeżyny powinny zmienić kolor). Odstawić do wystudzenia.
    Z pozostałego soku cytrynowego i cukru pudru zrobić lukier (utrzeć dokładnie oba skladniki).
  • 3. Ser mascarpone przełożyć do miski, dodać lukier i skórkę z cytryny, wymieszać.
    Biszkopty dokładnie pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Biszkopty przełożyć na dno pucharków do deserów. Na spód biszkopotowy wyłożyć krem mascarpone a na wierzchu położyć jeżyny i polać jeżynowym syropem.
    UWAGA: Serek mascarpone można równie dobrze zastąpić serem ricotta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować