Deser truskawkowy z galaretką

3 (7 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 4 osób

Deser truskawkowy z galaretką

  • 8 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 galaretki truskawkowe ,
    - 2 serki homogenizowane naturalne (ok. 400 g),
    - 250 g mascarpone,
    - 250 g śmietanki 30%,
    - cukier (do smaku).
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Deser truskawkowy z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie ok. 800-900 ml. (mniej niż jest na opakowaniu producenta). Studzimy, a następnie pół rozpuszczonej galaretki rozlewam do szklanek pod skosem. Szklankę włożyłam przechyloną do miseczki i w taki sposób wkładam ją do lodówki do stężenia. Następnie serki łączę z pozostałą galaretką. Mieszam, aby nie było grudek, ewentualnie dosładzam. Gdy nasza galaretka zastygnie zalewamy serkiem drugą stronę przechylonej szklanki. Umieszczam do lodówki do schłodzenia. Na koniec, a najlepiej następnego dnia ubijam mascarpone ze śmietanką aż do sztywności, dodaję z 3 łyżki drobnego cukru (do smaku). Ubity krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskam w wolne miejsce szklanki. Na górę dekoruję truskawkami. Do galaretki możemy dodać pokrojone w kostkę truskawki. Serki w połączeniu z truskawkową galaretką mają blady różowy kolor, który ciężko mi było wydobyć na zdjęciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować