DESER RYŻOWO-OWOCOWY

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i delikatny deser do popołudniowej kawy. Polecam :)

Składniki:

  • 1/2 szk. ryżu
    5 jabłek
    2 gruszki
    4 kiwi ( w tym 2 do dekoracji )
    1/2 szk. cukru
    4 łyżki płatków migdałowych
    1 szk. mleka
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    sól, sok z cytryny do smaku, serduszka czekoladowe, listki melisy, śmietana w sprayu, likier czekoladowy do dekoracji.

Deser ryżowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko w mleku przyprawionym niewielką ilością soli, przestudzić. Jabłka, gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. 2 szt. kiwi obrać, pokroić w większą kostkę, pozostałe w plastry.
  • deser ryżowo owocowy 2. Plastry kiwi zalać gorącą wodą, chwilę pozostawić, wyjąć i przestudzić.
  • deser ryżowo owocowy 3. W garnku zagotować 0,5 l wody z dodatkiem cukru i sokiem cytrynowym do smaku, włożyć owoce i chwilę gotować ( owoce nie mogą być rozgotowane ), przestudzić.
  • deser ryżowo owocowy 4. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szk. gorącej wody, przestudzić, wymieszać z ugotowanym ryżem.
  • deser ryżowo owocowy 5. Na dno każdego pucharka włożyć plaster sparzonego kiwi. Zalać tężejącym ryżem, wyrównać,
  • deser ryżowo owocowy 6. Z boku pucharka ułożyć po dwa pół plasterki kiwi, serduszko czekoladowe, pozostawić do stężenia.
  • deser ryżowo owocowy 7. Posypać płatkami migdałowymi.
  • deser ryżowo owocowy 8. Galaretkę agrestową rozpuścić w 0,5 szk. gorącej wody, wymieszać z 1/2 l ugotowanych owoców, przestudzić.
  • deser ryżowo owocowy 9. Wyłożyć na ryż, wyrównać, pozostawić do stężenia.
  • deser ryżowo owocowy 10. Każdy deser ozdobić kleksem śmietany, plasterkami kiwi, ugotowanym jabłkiem, listkami melisy i serduszkiem czekoladowym, polać likierem czekoladowym.

Porady

Deser można przygotować wcześniej, jednak ozdobić krótko przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy