Deser porzeczkowy z bezami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ubóstwiam słodkości, szczególnie te z owocami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • ● 70 dag czerwonych porzeczek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1/4 szkl. różowego wina
    ● 1/4 łyżeczki soli
    ● 2 łyżki mąki ziemniacz.
    ● op. bitej śmietany
    ● mleko
    Do dekoracji: bezy
    ● gałązki porzeczek
    ● listki porzeczek

Deser porzeczkowy z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku mieszamy 3/4 porzeczek z cukrem i winem. Dodajemy sól, zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty, schładzamy. Miksujemy na purée. Dodajemy mąkę wymieszaną z 1/4 szklanki wody. Gotujemy ok. 5 minut na dużym ogniu, mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Śmietanę ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, przekładamy do pucharków. Wykładamy purée porzeczkowe. Dekorujemy bezami, owocami i listkami porzeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy