deser budyniowy z owocami

4.5 (169 ocen)

  • 15 min

To mój ulubiony deser. Wyjście awaryjne na wypadek niespodziewanych gości. Można go podać na zimno z bitą śmietaną lub na ciepło tylko z owocami. W obu wersjach jest pyszny. A do tego łatwy do zrobienia i tani.

  • 15 min

Składniki:

  • na 6 pucharków:
    1 litr mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
    3 łyżki cukru
    1 paczka biszkoptów
    1 szklanka wystudzonej posłodzonej kawy
    250 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    owoce (jagody, banany, żółte śliwki, czereśnie, nektarynki)
    ewentualnie odrobina alkoholu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser budyniowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i zagotować aż zgęstnieje. Do pucharków nałożyć po łyżce budyniu. Biszkopty moczyć w kawie (można dodać alkoholu) i układać na budyniu. Owoce pokroić i dodać do deseru. Przykryć kolejną warstwą budyniu, biszkoptów aż do wyczerpania składników. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wystudzony deser. Przed podaniem dodać owoce.

Porady

można oczywiscie dodać inne ulubione owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować