Delikatny sernik na zimno z truskawkami

4.5 (192 ocen)

Sezon truskawkowy się już kończy a ja nie dodałam jeszcze żadnego wpisu z tymi smacznymi owocami. Obiecuję że zaległości postaram się nadrobić zaczynając od przepisu na sernik. Oczywiście będzie to sernik na zimno z mnóstwem wygrzanych na słońcu słodkich truskawek i podwójną porcją galaretki

Składniki:

  • 0,7 kg truskawek
    4 serki waniliowe po 220 g
    1 duża śmietana kremówka 30%
    3/4 szklanki cukru pudru
    4 duże łyżki żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody
    2 galaretki
    1 szczypta soli
    ewentualnie paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Delikatny sernik na zimno z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak zrobić domowy sernik na zimno
    Żelatynę mieszamy w miseczce z gorącą wodą aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 2 minut)- studzimy. Galaretki owocowe rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki płuczemy usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z dodatkiem szczypty soli - pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder. Do misy przekładamy serki waniliowe, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem.

    Do masy serowej dodajemy bardzo powoli chłodną żelatynę (jeżeli będzie za ciepła masa serowa zważy się!). Do blaszki lub okrągłej tortownicy wlewamy masę serową (jeżeli mamy biszkopty to układamy je przed wylaniem masy), układamy truskawki, które zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować