Delikatny sernik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sernik bardzo prosty w wykonaniu, a smak wyjątkowy, bardzo delikatny.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera(tłustego lub półtłustego)
    25 dag serka mascarpone
    1 szklanka śmietany 18%
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    tłuszcz i bułka tarta na dno tortownicy
    Na polewę:
    1 czekolada mleczna
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Delikatny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sery przemielić przez maszynkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i miksować na gładką masę. Następnie dołożyć mąki, śmietanę i dalej dokładnie miksować.
  • 2. Tortownicę średniej wielkości nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Masę serową równo rozsmarować w tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 60 minut. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać masło, mleko i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gorącą polewę wylać na wystudzony sernik i odstawić do zastygnięcia.

Porady

Zamiast polewy czekoladowej można na wierzch wylać dowolną owocową galaretkę, lub posypać sernik cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować