Delikatny jak chmurka sernik amaretto

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wymaga czasu i cierpliwości, ale smakuje doskonale zaraz po upieczeniu, jak i po kilku dniach

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Spód:
    • 40 g miękkiego masła lub margaryny
    • 60 g cukru
    • 1 duże jajko lub dwa małe
    • 80 g zmielonych migdałów
    • 80 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki likieru amaretto

    oraz:
    • paczka biszkoptów

    do nasączenia biszkoptów:
    • 50 ml wody
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    Masa serowa:

    • 1 kg twarogu
    • 200 ml śmietanki kremowej 36%
    • 1 szkl. cukru pudru
    • 6 żółtek
    • 6 białek
    • 1 torebka budyniu waniliowego
    • cukier waniliowy
    • 2 łyżki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Delikatny jak chmurka sernik amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopty ułożyć na masie 1. Spód:
    Czekoladę połamać na drobne kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko, ubijać jeszcze trochę i dodać zmielone migdały, amaretto oraz czekoladę. Zmiksować, wylać do natłuszczonej formy. Na masie ułożyć nasączone kawą biszkopty, piec w 170 st. ok. 15-20 minut.
  • 2. Masa serowa:
    Śmietankę wymieszać z serem (ja dodatkowo miksuję blenderem, żeby rozbić ewentualne grudki sera). Dodawać po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru pudru i miksować. Na końcu dodać budyń i cukier waniliowy oraz amaretto.
  • 3. W oddzielnej misce ubić białka, można dodać szczyptę soli, aby lepiej się ubiły. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, do którego wcześniej należy włożyć miskę z wodą, aby w piekarniku była para. Piec ok. 60 minut.
  • 4. Ważne jest, aby w czasie ani po skończeniu pieczenia nie otwierać drzwiczek, tylko zostawić ciasto w środku do wystygnięcia. Dzięki temu sernik nie popęka ani nie opada. Gdy piekarnik nie jest już gorący, można stopniowo otwierać drzwiczki.

Porady

Jeżeli nie mam twarogu do serników, zwykły twaróg rozdrabniam blenderem ze śmietanką. Musi to jednak być zrobione bardzo dokładnie. Jeżeli komuś sernik wydaje się za bardzo "amarettowy", można pominąć likier w robieniu spodu. Ważne jest, aby składniki miały temperatuję pokojową. Piekę w formie o średnicy 27 cm. Na górę kładę folię aluminiową - lubię "blade" serniki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować