Jak wszyscy wiemy kiwi jest dość trudnym owocem, w połączeniu z galaretką, lubi płatać nam figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia, że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto.
Delikatne ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec w temp. 180* około 15 minut.
2. Kiwi pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, gotować około 3-4 minutki.
Po tym czasie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt.
3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Wylać kolejną warstwę na ciasto.
4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch.
Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze