Delikatne ciasto z kiwi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak wszyscy wiemy kiwi jest dość trudnym owocem, w połączeniu z galaretką, lubi płatać nam figle, mam na to patent... chwila gotowania owoców sprawia, że galaretka daje rade :) może zsiada się troszkę dużej, ale warto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    1 opakowanie cukru waniliowego2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżki mąki kartoflanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    SKŁADNIKI NA GALARETKĘ Z KIWI:

    450g obranych kiwi
    2 galaretki o smaku kiwi
    550ml wody

    SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

    400g jogurtu naturalnego
    100g śmietany 30%
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka kiwi + 120ml gorącej wody

    SKŁADNIKI NA MUS:

    230g kiwi
    230ml wody
    1 galaretka kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Delikatne ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec w temp. 180* około 15 minut.
    2. Kiwi pokroić w mniejsze kawałki, zalać gorącą wodą, gotować około 3-4 minutki.
    Po tym czasie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, pozostawić do wystygnięcia, tężejącą wylać na biszkopt.
    3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, jogurt, pod koniec dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Wylać kolejną warstwę na ciasto.
    4. Kiwi zalać gorącą wodą, gotować 3-4 minutki, zdjąć w ognia, zblendować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, tężejącą wylać na wierzch.
    Całość odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować