Delikatne ciasto śmietanowe- cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto śmietanowe- cappuccino idealnie sprawdzi się do filiżanki gorącej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blachy: 39cm x 23cm

    Biszkopt:
    - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru kryształu
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cappucino:
    - 500 ml mleka
    - 4 żółtka
    - 5 łyżek cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki ziemniaczanej
    - 50 g cappuccino
    - 250 g margaryny

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru

    Dodatki:
    około 20 herbatników ciemnych
    pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Delikatne ciasto śmietanowe- cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30 minut

    Masa cappucino:
    Do połowy mleka dodać cukier i nastawić do gotowania. W drugiej połowie dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zawrze wlać mieszaninę i ugotować budyń, energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia.
    Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy.

    Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder.

    Przełożenie:
    biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować