Delikatne Bułeczki z Musem Jabłkowym

4.46 (202 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bułeczki przygotowałam na sobotnie śniadanie dla moich chłopaków.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 szt.

    500 g mąki pszennej
    7 g drożdży instant lub 16 g świeżych
    50 g kwaśnej śmietany
    80 g cukru
    paczka cukru waniliowego
    2 jajka w temp.pokojowej
    szczypta soli
    200 ml mleka
    50 g miękkiego masła

    Mus Jabłkowy:

    5 jabłek
    cukier do smaku
    paczka cukru waniliowego
    1\4 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Delikatne bułeczki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki. 1. Jabłka myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
    3 jabłka starłam na tarce o grubych oczkach,wrzuciłam do garnka,wsypałam cukry i prażyłam na małym ogniu do rozgotowania się jabłek i zredukowania soku,pozostałe jabłka pokroiłam w grubszą kosteczkę i wrzuciłam do prażonych jabłek.
    Całość prażymy jeszcze 5 min.dodajemy cynamon i sok z cytryny,pozostawiamy do przestygnięcia.

    Rozcieńczyć drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka,dodać odrobinę cukru i odstawić na 10 min.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,cukry,jajka i sól,śmietanę,miękkie masło,resztę mleka oraz rozczyn.
    Zagnieść ciasto ręcznie,lub przy pomocy miksera,na początku ciasto będzie lepkie,a na końcu ugniatania,bardzo miękkie i elastyczne.
    Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do podwojenia objętości 1-1,5 godz.
  • Bułki. 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,podzielić na kawałki 60-70 g,każdy kawałek uformować w kulkę,następnie rozpłaszczyć w dłoni,można również delikatnie rozwałkować,do środka włożyć łyżkę musu i skleić ciasto tak,aby łączenie ciasta było pod spodem układając bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułki. 3. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 20 min.
    Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki mlekiem.
    Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy ok.25 min.
  • Bułki. 4. Bułeczki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Można je również nadziać ulubionym dżemem,konfiturą lub masą krówkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować