Biszkopciki z galaretką w polewie czekoladowej pieczone z miłością.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopcik:
5 żółtek
5 białek
130 g cukru
40 g mąki migdałowej
90 g mąki pszennej
23 g kukurydzianej
galaretka o smaku jakim się lubi
Polewa:
2 czekolady gorzkie (200 g)
40 g masła
Delicje na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białko z cukrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną, migdałową i kukurydzianą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i pieczemy w 190 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu wykrawamy foremką serduszka lub inne kształty wedle uznania. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z galaretki wykrawamy mniejsze serduszka o grubości około 1 cm i kładziemy na biszkopciki. Przygotowujemy polewę czekoladową. 1,5 czekolady wsypujemy do garnka i rozpuszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Później odstawiamy czekoladę żeby trochę przestygła i wrzucamy pozostałą czekoladę ,mieszamy. Czekoladę jeszcze raz podgrzewamy 20 sekund. Polewamy ciasteczka. Odstawiamy do lodówki.
Przepis zainspirowany bake off.
Porady
Można samemu zrobić żelkę zamiast galaretki. Do soku dodać żelatynę. Proporcje tak jak na opakowaniu żelatyny.
Komentarze