Delicje na walentynki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopciki z galaretką w polewie czekoladowej pieczone z miłością.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopcik:
    5 żółtek
    5 białek
    130 g cukru
    40 g mąki migdałowej
    90 g mąki pszennej
    23 g kukurydzianej
    galaretka o smaku jakim się lubi
    Polewa:
    2 czekolady gorzkie (200 g)
    40 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Biszkopty Galaretki

Delicje na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białko z cukrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną, migdałową i kukurydzianą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i pieczemy w 190 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu wykrawamy foremką serduszka lub inne kształty wedle uznania. Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Z galaretki wykrawamy mniejsze serduszka o grubości około 1 cm i kładziemy na biszkopciki. Przygotowujemy polewę czekoladową. 1,5 czekolady wsypujemy do garnka i rozpuszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Później odstawiamy czekoladę żeby trochę przestygła i wrzucamy pozostałą czekoladę ,mieszamy. Czekoladę jeszcze raz podgrzewamy 20 sekund. Polewamy ciasteczka. Odstawiamy do lodówki.
    Przepis zainspirowany bake off.

Porady

Można samemu zrobić żelkę zamiast galaretki. Do soku dodać żelatynę. Proporcje tak jak na opakowaniu żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Galaretka Czekolada Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować