Danie chińskie z piersią z kaczki

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste na danie na chińską modłę

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 piersi z kaczki ze skórą
    2 torebki brązowego ryżu
    warzywa na patelnię - mieszanka chińska
    sos chilli z ananasem
    sos sojowy
    sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie chińskie z piersią z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć i osuszyć. Ponacinać w kratkę od strony skóry i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Ułożyć na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i włączyć palnik na średni poziom. Kiedy skóra się mocno zarumieni i będzie chrupiąca, odwrócić piersi na drugą stronę. Nastawić piekarnik na 180 stopni i zagrzać wodę na ryż. Kiedy piersi będą już dobrze wysmażone, włożyć patelnię do piekarnika (jeżeli nie masz patelni, której można używać do pieczenia, przełóż razem z wytopionym tłuszczem mięso do naczynia żaroodpornego). W międzyczasie zacząć przygotowywać warzywa na patelni, doprawić je solą i papryką. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni i piec jeszcze ok 7 minut. Po pieczeniu mięso powinno odpoczywać kilkanaście minut. W tym czasie ugotowany ryż wymieszać w misie z usmażonymi warzywami, dodać sos sojowy i sos chilli. Mięso pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć porcję ryżu z warzywami, na to plasterki kaczki i polać odrobiną sosu chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować