Czulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki.

Składniki:

  • - 1 kg wołowiny
    - 2 puszki białej fasoli
    - 50 dag ziemniaków
    - 2 cebule
    - 300 g pęczaku
    - oliwa
    - 4 ząbki czosnku
    - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco
    - 1/2 łyżeczki tymianku
    - 1/2 łyżeczki kminku Tesco
    - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco
    - szczypta imbiru
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - 3-4 szklanki bulionu wołowego
    - sól
    - 2 liście laurowe
    - 4 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czulent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwsze warstwy 1. Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na dużej i głębokiej patelni na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski.
  • Kolejne układanie warstw 2. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.
  • Po wyjęciu z koca 3. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy patelnię na ogniu i podgrzewamy nie mieszając. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, i dusimy szczelnie przykrytą potrawę 3-4 godziny na małym ogniu uzupełniamy, co jakiś czas płyn, jeśli istnieje taka potrzeba bez mieszania składników. Na koniec zawijamy patelnię w jeden koc, przykrywamy drugim i zostawiamy na przynajmniej godzinę.
  • gotowy czulent 4. Wszystkie składniki dobrze przygotowanego czulentu powinny być miękkie, tak by rozpływały się w ustach. Na końcu dokładnie wszystko mieszamy i podajemy z kiszonymi ogórkami.

Porady

Jeżeli po odwinięciu z koca zostanie trochę bulionu a wszystkie składniki będa miękkie, po wymieszaniu powstanie aksamitny sos który pasuje do kaszy a portawa nie będzie sucha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować