Czosnek w oliwie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czosnek w oliwie to przystawka z kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się na wszelkich imprezach, także przy grillu.

Składniki:

  • ● 1 kg czosnku
    ● łyżka soli
    ● łyżka czarnuszki
    ● łyżka ziaren kolendry
    ● 3 łyżki ostrej mielonej papryki
    ● 1 l oliwy

Czosnek w oliwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i mieszamy
    z solą, czarnuszką,
    kolendrą i papryką. Zalewamy
    oliwą, przykrywamy i odstawiamy
    na 7 dni. Raz dziennie
    mieszamy.
  • 2. Czosnek przekładamy do
    wyparzonych słoików, zalewamy
    oliwą z marynaty
    i mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
    Przechowujemy
    w ciemnym i suchym miejscu
    w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy