Czeskie ciasto

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto u nas zawsze znika w mgnieniu oka

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki krupczatki
    2 całe jaja
    1/2 szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Razem rozpuszczamy: 2 łyżki śmietany+10dkg. margaryny+2 łyżki miodu
    dżem z owoców leśnych lub czarnej porzeczki
    polewa czekoladowa
    KREM:
    Budyń waniliowy
    masło
    cytryna
    blacha o wym: 36cm x 25cm
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czeskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i dzielimy na 3 równe części i następnie pieczemy po 10-15 minut każdy placek i wykładamy gorace obok siebie na blacie i czekamy aż wystygną
  • 2. Krem: Budyń gotujemy z cukrem ale tylko z półtorej szklanki mleka aby był sztywniejszy i potem już zimny miksujemy z masłem i z sokiem z całej cytryny
  • 3. Na blaszkę wykładamy pierwszy placek i na niego cały dżem potem następny placek i na niego krem i ostatni placek i na sam wierzch polewa czekoladowa...tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do następnego dnia żeby skruszało... SMACZNEGO

Porady

ja posypuję czasem kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować