Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe

    200 g mąki pszennej
    280 g brązowego cukru
    170 ml oleju rzepakowego
    200 ml mleka
    60 g kakao
    4 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem szampański

    250 ml śmietanki 36 %
    180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
    3 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Mus truskawkowy

    300 g truskawek *
    2 łyżeczki żelatyny spożywczej
    3 łyżki cukru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Dekoracja

    świeże truskawki i borówki
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe

    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
    Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
  • 2. Krem szampański

    100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.
  • 3. Mus truskawkowy

    Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
  • 4. Przełożenie

    Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
    * użyłam mrożonych truskawek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Szampan Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować