Czekoladowy pudding

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pudding z amaretto i karmelem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czekolada gorzka: 100 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - cukier waniliowy (opakowanie): 2 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - białko: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 70 gramów
    - amaretto: 5 łyżek
    - ciasteczka (migdałowe amarettini): 75 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy pudding - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokroić w kawałki.
    Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
    Zdjąć z ognia i roztopić
    czekoladę. Żółtko utrzeć z 1 łyżką
    cukru. Wlać mleko z czekoladą
    i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszając,
    doprowadzić na małym
    ogniu do wrzenia. Białko ubić na
    sztywno i wymieszać z masą. Wystudzić.
    Śmietankę ubić i także wymieszać
    z masą.
  • 2. Resztę cukru skarmelizować
    i wymieszać z 2 łyżkami likieru.
    Karmel wlać do 4 małych foremek.
    Wlać masę. Wstawić na ok. 30 minut
    do lodówki. Amarettini pokruszyć,
    skropić pozostałym likierem
    i posypać deser. Wstawić na ok.
    3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować