Czekoladowy pudding - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę pokroić w kawałki.
Mleko zagotować z cukrem waniliowym.
Zdjąć z ognia i roztopić
czekoladę. Żółtko utrzeć z 1 łyżką
cukru. Wlać mleko z czekoladą
i wsypać mąkę ziemniaczaną. Mieszając,
doprowadzić na małym
ogniu do wrzenia. Białko ubić na
sztywno i wymieszać z masą. Wystudzić.
Śmietankę ubić i także wymieszać
z masą.
2.Resztę cukru skarmelizować
i wymieszać z 2 łyżkami likieru.
Karmel wlać do 4 małych foremek.
Wlać masę. Wstawić na ok. 30 minut
do lodówki. Amarettini pokruszyć,
skropić pozostałym likierem
i posypać deser. Wstawić na ok.
3 godziny do lodówki.
Komentarze