Czekoladowy chleb z żurawiną i otrębami.

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Nic nie sprawia przyjemności jak zapach gorącego chleba wyjętego z pieca i pierwsze chrupnięcie.Czekoladowy chleb jest dla każdego miłośnika domowego pieczenia i ciekawą odskocznią od codzienności.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki ciemnego kakao
    100g suszonej żurawiny
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    0,5 szklanki cukru
    łyżeczka soli
    15g drożdży
    garstka otrębów żytnich
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Czekoladowy chleb z żurawiną i otrębami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej szklanki skruszamy drożdże i zalewamy je odrobiną ciepłej wody (nie może być gorąca!) oraz łyżeczką cukru.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę,kakao,dosypujemy sól,cukier,startą na grubych oczkach lub rozkruszoną na kawałeczki czekoladę i żurawinę.Mieszamy składniki.Dolewamy drożdże i ugniatamy na jednolite ciasto.Jeżeli masa będzie zbyt sucha dolewamy ciepłej wody. Gotowe ciasto formujemy w kulkę,wkładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny.Po tym czasie na blaszce wysypanej mąką układamy uformowany z ciasta bochenek,smarujemy żółtkiem,posypujemy otrębami żytnimi i odstawiamy na 15 minut aby jeszcze wyrosło.Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 230 stopni.Wstawiamy nasz chlebek i po10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy go jeszcze około 30 minut.Wyjmujemy z pieca,przykrywamy lekko wilgotną ściereczką do całkowitego wystygnięcia.

Porady

Żurawinę można zastąpić orzechami,otręby słonecznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować