Czekoladowy biszkopt ze śmietaną i bananami

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Mój przepis na prosty torcik. Delikatny czekoladowy biszkopt ze śmietaną i bananami. Jest to najlepszy przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Jednym słowem pycha! rozpływa się w ustach:)

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    -1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 5 jajek
    - 2/3 szkl. cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - kakao

    Dodatkowo:
    - ok. 400ml śmietany 30%
    - cukier puder
    - banany
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Czekoladowy biszkopt ze śmietaną i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier z waniliowy i część cukru zwykłego. Ubić na sztywną pianę. Resztę cukru dodawać stopniowo w trakcie ubijania piany.
  • 2. Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kakao i miksować wszystko na najmniejszych obrotach.
  • 3. Przełożyć do formy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30 minut. Zostawić do wystudzenia w formie. Jeśli ciasto jest wybrzuszone, delikatnie formę uderzyć o blat.
  • 4. Podzielić na 2 blaty. Śmietaną ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na biszkopt, dodać pokrojone banany i przykryć drugim blatem ciasta. Całość wykończyć śmietaną. Można udekorować np. startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować