CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY PIERNIK BŁYSKAWICZNY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Piernik w sam raz dla miłośników wilgotnych, aromatycznych i bardzo czekoladowych pierników! Polecam! Ciasto robi się błyskawicznie, ale... tak samo błyskawicznie znika!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto
    •200 g margaryny (4/5 kostki)
    •2 łyki miodu
    •3/4 szklanki cukru
    •2 łyżki przyprawy do piernika
    •2 łyżki startej skórki pomarańczowej
    •2-3 łyżki ulubionego dżemu
    •2 szklanki mąki pszennej tortowej
    •2 łyżki kakao
    •1 łyżeczka proszku do pieczenia
    •1/2 łyżeczki sody
    •3 jajka
    •3-4 kostki czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
    •garść bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, orzechy)
    Polewa
    •1 łyżka masła
    •pozostała część czekolady
    •4 łyżki śmietany kremówki
    ewentualnie pokrojone dowolne orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowo-pomarańczowy piernik błyskawiczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    - w miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę;
    - w garnku rozpuszczamy margarynę, miód, przyprawę do piernika (nie gotujemy, lekko tylko podgrzewamy), jak przestygnie – dodajemy dżem i dokładnie mieszamy;
    - w misce miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Jeśli ciasto robi się zbyt gęste – dodajemy przestudzoną zawartość garnka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze ok. 4 łyżki oleju słonecznikowego, otartą skórkę pomarańczy i bakalie z pokrojoną drobno czekoladą. Wylewamy na blaszkę keksówkę (26 cm x 12 cm) i pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.
    Przygotowujemy polewę:
    Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku, uważając, by nie zagotować (najlepiej lekko podgrzewać). Polewamy upieczony, zimny piernik. Można posypać orzechami, migdałami etc.

Porady

1.Dżem powinien być gęsty, pełen owoców, nie może to być dżem – galaretka (bo z galaretki zrobi się woda i zakalec gotowy!). Polecam dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy, lub jabłka smażone. 2.Piernik można podać posypany cukrem pudrem po prostu. Pięknie wygląda również polany czekoladą i przyozdobiony plastrem pomarańczy. 3.Nie polecam używania skórki pomarańczowej z torebki – żadna nie da nam tyle aromatu, co świeżo otarta! Należy pamiętać, żeby sparzyć owoc wrzątkiem (wystarczy polać), i oczywiście trzeba uważać, żeby nie zetrzeć białych błon – bo będzie gorzko!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pyszny torcik :)

To może cię zainteresować