Czekoladowo-kokosowy pudding chia

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepyszny i bardzo zdrowy deser - gdy nachodzi ochota na coś słodkiego można się nim delektować bez wyrzutów sumienia

  • 10 min

Składniki:

  • 4-5 łyżek nasionek chia
    1 szklanka mleka kokosowego (można użyć większej ilości, wówczas deser będzie rzadszy)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
    płatki migdałowe do dekoracji
    jagody (opcjonalnie)

Czekoladowo-kokosowy pudding chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i nasionka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada całkiem się rozpuści, a deser zyska ładny, brązowy kolor
  • 2. Przelewamy pudding do filiżanek, dekorujemy (u mnie były płatki migdałowe i świeże jagody, które jako owoce lekko cierpkie ciekawie komponowały się z czekoladą)

Porady

Najlepiej (i najzdrowiej) wykorzystać mleko kokosowe własnej roboty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy