Czekoladowo kokosowe ciasto "Styropian"

4.5 (165 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z obłędnie pyszną masą. Smakosze kokosa z pewnością będą zadowoleni :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dużą formę (37x26)
    ciasto:
    -5 żółtek
    -kostka masła extra (200g)
    -3 szklanki mąki orkiszowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół szklanki słodzika/cukru
    masa:
    -5 białek
    -2 jogurty naturalne po 400 g
    -1 budyń czekoladowy
    -pół szklanki słodzika/cukru
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -200 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Czekoladowo kokosowe ciasto "styropian" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtek, cukru/słodzika i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na 2 placki.
    2. Jogurt łączymy z budyniem, słodzikiem/cukrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
    3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
    4. Rozwałkowany placek kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy go widelcem. Na to wykładamy masę i przykrywamy 2 plackiem, którego również delikatnie nakłuwamy. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

Porady

Jaja, jogurty i masło muszą być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować