Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

To pierwsze słodkie bułeczki jakie zrobiłam i udały mi się za pierwszym razem:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - pół kilo mąki tortowej (plus do podsypywania),
    - pół kostki stopionej margaryny,
    - 2 jajka w całości,
    - pół łyżki cukru,
    - paczka drożdży,
    - szklanka mleka,
    - szczypta soli,
    - dla chętnych kakao.

    Składniki na masę:
    - pół kostki margaryny,
    - 4 łyżki cukru,
    - 4 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś nie lubi może to być kakao),
    - 1 całe jajko,
    - aromat cytrynowy lub waniliowy,
    - dodatkowo mogą to być kawałki czekolady lub wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze

Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mieszamy ze sobą wszystkie składniki tylko że drożdże trzeba rozpuścić w mleku. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką ale potem najlepiej jest wyrobić ciasto rękami. Zajmuje to ok. 5 minut aż ciasto przestanie się lepić.
    Następnie czekamy 40 minut aby nasze ciasto urosło. W tym czasie możemy zrobić masę.
    Masa:
    Wszystko wkładamy do miksera i miksujemy ok. 5 minut aż nasza masa będzie jednolita.

    Gdy nasze ciasto już odczeka trzeba je pokroić na 3 części, ponieważ powinno urosnąć trzykrotnie. Każdą część trzeba rozwałkować na jak najbardziej równy placek. Później na każdym rozcieramy naszą przygotowaną wcześniej już masę. Ja zrobiłam trzy różne placki: jeden z przygotowaną cynamonową masą, drugi z dodatkiem czekolady a trzeci z dodatkiem wiórków kokosowych. Placki należy zawinąć jak roladę. Cały zawinięty placek kroimy mokrym nożem na dość grube plastry. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w innym wypadku nam się rozwalą. Gdy już wszystkie wyłożymy, nagrzewamy piekarnik do 225 stopni. Zaś nasze ślimaczki obficie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy je od 15 do 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i dajemy im 10 minut by ostygły. Ja je dekoruję cukrem pudrem i roztopioną czekoladą.

Porady

Na blaszce nie kładźmy ich zbyt blisko siebie bo nam się posklejają. Możemy je podawać w takiej postaci lub z lodami i bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować