Czekoladowe z pomarańczą i brandy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Czekoladowe z pomarańczą i brandy. Jest wilgotne oraz bardzo aromatyczne takie świąteczne.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    8 łyżek kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 gram mąki pszennej
    200 gram cukru trzcinowego
    1 mały cukier wanilinowy/16g/
    2 jaja
    0,5 szklanki maślanki
    2 łyżki brandy
    0,5 kostki masła
    0,5 łyżeczki soli
    200 ml wody
    1 pomarańcza

    POLEWA:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady/100g/
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Czekoladowe z pomarańczą i brandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Do garnka wlewam 200ml wody dodaję sól i masło.
    Podgrzewam aż się masło całkowicie rozpuści.
    W misce mieszam kakao,sodę, proszek do pieczenia, cukry z przesianą mąką i dolewam rozpuszczone masło.
    Jaja ucieram z maślanką i brandy i dodaję do masy.
    Dodaję skórkę otartą z jednej pomarańczy.
  • 2. Ciasto wykładam na okrągłą formę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
    Piekę w temp 190 stopni 35 minut.
    Do ciepłego mleka wkruszam czekoladę, rozpuszczam i polewam dowolnie upieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brandy Kakao Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować