Czekoladowe z morelami i kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Znakomite cisto na niedziele.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    4 jajka,3 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy (38 g)
    3 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    Owoce: ok 70 dag moreli
    Dekoracja:dowolna (u mnie czekolada i płatki migdałowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe z morelami i kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:Jaja z cukrem i margaryną utrzeć. Dodać mąkę, proszek i kakao,wlać mleko. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przełożyć do foremki (wymiar formy 25*35 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.Morele przekroić na cztery części i układać na wierzchu ciasta .Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min w 180 C.
    Krem:Budyń wymieszać z mąką w 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
    Ostudzony budyń zmiksować z miękką margaryną (lub masłem) dodając po łyżce, do otrzymania puszystego kremu.
    Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć krem i dowolnie udekorować

Porady

Morele można zastąpić dowolnymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować