Czekoladowe z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Olej, 1 szklankę cukru, wodę oraz kakao wkładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie mieszankę odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie żółtka nie przerywając miksowania. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i na niskich obrotach miksera mieszamy do połączenia. Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczoną mieszankę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy, ściągamy z palnika, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na biszkopt umieszczony w rancie. Na wierzchu układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Wierzch dodatkowo, gdy galaretka całkiem się zastygnie to możemy udekorować bitą śmietaną.
Komentarze